CBRexamen

Om deel te nemen aan het CBR (examen) dient u minimaal 17 jaar oud te zijn en dient u de rijschool te bemachtigen en gezondheidsverklaring ingediend te hebben om de aanvraag voor u te kunnen doen.

Iedereen kan snel en gemakkelijk zelf een Gezondheidsverklaring indienen via: Mijn CBR

De eigen verklaring

Daarbij houden we rekening met de dagen waarop u geen examen kunt doen Voor het praktijkexamen is het van belang dat u de volgende spullen bij u heeft:

- Geldig theorie certificaat (een jaar geldig)
- Geldig EU legitimatiebewijs (geldig EU paspoort of NL id-kaart)

Het praktijkexamen voor rijbewijs B duurt 55 minuten. Hiervan is een kwartier beschikbaar voor een introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf. In het examencentrum maakt u eerst kennis met de examinator. Deze legt u uit hoe het examen voorloopt. Daarna volgt op de parkeerplaats een ogentest , waarbij u het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Vervolgens vraagt de examinator u een aantal voorbereidingen en controlehandelingen uit te voeren aan de examenauto.

Dan begint de rit. De examinator let onder meer op uw beheersing van de auto , kijkgedrag , voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. U wordt beoordeeld op tien examenonderdelen zoals: het in- en uitvoegen op autosnelwegen , het gedrag op en nabij kruispunten en de bijzondere manevers. U krijgt alle gelegenheid om te laten zien wat u kunt. Helemaal foutloos hoeft niet , het gaat om het totaalbeeld. De examinator bekijkt of u voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Als u op de TTT een vrijstelling hebt behaald voor de bijzondere manevers , dan wordt dit onderdeel overgeslagen bij het eerstvolgende examen. Direct na afloop vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag.

Bent u geslaagd , dan kunt u eerste volgende werkdag bij het gemeentehuis in uw woonplaats uw rijbewijs aanvragen en na vijf werkdagen ophalen.
Bent u gezakt , dan licht de examinator toe welke onderdelen onvoldoende waren. U krijgt het uitslagformulier mee , zodat u uw gegevens met uw instructeur kunt bespreken voor de vervolglessen.
Autorijschool Apollo 95, CBR Examen